تعویض مفصل لگن
تعویض مفصل لگن آخرین و قطعی ترین راه درمان دردهای مزمن چند ساله و مشکلات مربوط به خم و راست شدن است . مفصل لگن یکی از بزرگترین مفاصل در بدن انسان میباشد که نقش مهمی در پشتیبانی و حرکت بدن داشته و برای انجام فعالیت های روزمره مثل راه رفتن، دویدن، پرش و حتی نشستن و بلند شدن از صندلی و هر گونه خم و راست شدن کاربرد دارد . بهار طب کاران مرکز تخصصی تعویض مفصل لگن در این مقاله، به بررسی ساختار، عملکرد و مشکلات مرتبط با مفصل لگن میپردازد . چنانچه در خصوص هزینه و مراقبت های بعد ا عمل تعویض مفصل لگن نیاز به مشاوره دارید با ما تماس بگیرید .
آناتومی مفصل لگن
مفصل لگن، یک مفصل گلویی است که شامل دو سطح بیضی شکل می باشد. سطح بیرونی سرفه استخوان ران و سطح درونی حفره محیطی استخوان کمر است. بین این دو سطح، بافت پیچیده ای به نام بافت غضروفی بخش زیادی از فشار و استحکام را تحمل می کند. مفصل لگن به واسطه دو عضو صاف، یعنی استخوان های ران و کمر، به هم متصل شده است و بافت هایی چسبنده مثل بافت بنیادی، پوستانی و عضلات بزرگ محیطی به محافظت آن کمک می کند. لگن ، قسمت استخوانی بدن متشکل از اتصال سه استخوان است ؛ دو استخوان شبیه هم که عنوانشان استخوان های بی نام است و یک استخوان نیز ساکروم نام دارد , از قرار گرفتن این سه استخوان حفره ای به نام استابولم به وجود می آید , لگن در قسمت میانی بدن انسان و بین شکم و ران قرار دارد و لگن متشکل از قسمت استخوانی حفره لگن , کف لگن و پرینه می باشد , مفصل لگن ممکن است بنا به هر دلایلی دچار آسیب شده و نیاز به جراحی داشته باشد .
- دلایل انجام تعویض مفصل لگن
- کاندیدای مناسب و نامناسب برای تعویض لگن
- عمل تعویض لگن چگونه است ؟
- دوره درمان و بهبودی فرد پس از تعویض مفصل لگن
- مراقبت های پس از جراحی تعویض لگن
- عوارض تعویض مفصل در لگن
- هزینه عمل تعویض لگن
دلایل انجام تعویض مفصل لگن
جراحی تعویض مفصل لگن برای رفع درد در بیمار مورد استفاده قرار میگیرد از شایع ترین دلایل انجام این جراحی استئوآرتریت است , به این دلیل که این اختلال موجب محدود شدن دامنه حرکتی فرد شده به طوری که حتی نمی تواند فعالیت های سبک مانند نشستن و راه رفتن را انجام دهد .دیگر دلایل انجام این جراحی آرتریت روماتوئید , استئونکروز , تومورهایی که موجب درگیری مفصل می شوند و نیز آسیب های وارد شده به لگن می باشند .
کاندیدای مناسب و نامناسب برای تعویض لگن
انجام جراحی تعویض لگن زمانی صورت میگیرد که آسیب لگن موجب ایجاد درد شده و دیگر درمان ها مانند فیزیوتراپی , ورزش ها و داروها در بهبود وضعیت فرد بی تأثیر باشند همچنین آسیب وارد شده به فرد به دلیل عواملی ک در ابتدا ذکر کردیم مانند استئوآرتریت , استئونکروز و… باشد .
مشکلاتی که با حاد شدن ممکن است فرد را مجبور به تعویض مفصل لگن کند عبارتند از :
آرتروز مفصل لگن یکی از مشکلات رایج است که به دلیل سایش دائمی بین سطح های مفصلی و تخریب بافت غضروفی رخ می دهد. علائم آرتروز شامل درد، سختی در حرکت و ایجاد مشکل در انجام فعالیت های روزمره می شود. در صورتی که آرتروز به مرحله پیشرفته خود برسد، ممکن است نیاز به جایگزینی مفصل با مفصل مصنوعی وجود داشته باشد.
شکستگی مفصل لگن در اثر تصادفات شدید و یا فشار شدید به مفصل به وجود می آید. این مشکل می تواند منجر به عدم قابلیت حرکت مفصل و درد شدید شود.
آسیب به بافت های نرم در محیط مفصل می تواند به دلیل صدمات و یا فعالیت های زیاد و تکراری ایجاد شود. این آسیب ها می توانند شامل کشیدگی، پارگی و یا التهاب بافت های نرم مانند عضلات و رباط های مفصل باشند.
التهاب مفصل لگن نیز می تواند ناشی از شرایط پزشکی مانند التهاب مفاصل روماتوئید و یا آسیب های مستقیم به مفصل باشد. علائم شامل درد، التهاب و سختی در حرکت هستند.
عمل تعویض مفصل زانو
چه کسانی نمی توانند جراحی تعویض لگن را انجام دهند ؟
افراد مبتلا به بیماری های شدید و التهاب و نیز مبتلا به بیماری پارکینسون و شرایطی که موجب ایجاد ضعف شدید در عضلات می شوند نمی توانند این جراحی را انجام دهند .
عمل تعویض لگن چگونه است ؟
عمل تعویض مفصل لگن 1.5 تا 2 ساعت طول می کشد و بیمار پس از یک تا دو روز از بیمارستان مرخص می شود ؛ در جراحی تعویض لگن پزشک حفره پلویس و قسمت متصل به این حفره در استخوان ران را خارج نموده و در ادامه برای ایجاد مفصل جدید یک حفره فلزی , پلاستیکی و یا سرامیکی را جایگزین نموده و به استخوان ران قطعه ای کروی متصل می کند معمولا جنس این قطعه کروی از فلز و جنس حفره از پلاستیک است , قطعات جدید توسط سیمان اکریلیک فیکس می شوند ؛ در صورتی که فعالیت شما زیاد باشد یک یا دو قطعه بدون استفاده از سیمان اکریلیک در موقعیت جدید قرار داده می شود در این صورت سطح پروتز را با مواد مخصوص پوشانده که موجب رشد استخوان همچنین اتصال به پروتز می شود .
نقش مفصل لگن چیست ؟
مفصل لگن، برای انجام حرکات متنوعی از جمله تمرین، نشستن و پیمودن مسافت های بلند، استفاده می شود. این مفصل می تواند حرکت هایی مانند فرار، پرش، چرخش و انعطاف را انجام دهد. با این حال، برای این که این حرکت ها را انجام دهد، مفصل لگن باید استحکام بالایی داشته باشد. این استحکام بیشترین نیروهای وارد شده به بدن را در زمان ورزش، فعالیت های روزمره و حتی نشستن و بلند شدن از صندلی تحمل می کند.
دوره درمان و بهبودی فرد پس از حراجی تعویض لگن
در رابطه با دوره بهبودی فرد پس از عمل باید گفت که این دوره از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما به طور کلی در دو روز اول فرد به کمک عصا و فیزیوتراپیست راه می رود روز سه الی پنجم بیمارستان را ترک کرده وطی دو هفته پس از عمل توسط عصا راه رفتن فرد هر روز بیشتر از روز قبل شده و هفته دو تا ششم می توان تمرینات سبک مانند شنا و دوچرخه سواری را انجام داد هفته ششم تا هشتم می توان بدون عصا راه رفت و از هفته دوازدهم زندگی عادی خواهید داشت .
مراقبت های پس از جراحی تعویض لگن
میزان موفقیت در این عمل میزان زیادی بستگی به انجام دقیق مراقبت های پس از عمل دارد ؛ بخیه هایی که در محل پانسمان وجود دارد باید تا قبل از بهبودی و ترمیم اولیه از خیس شدن محافظت شوند این مدت حدود 3تا 5 روز بوده و نشانه ترمیم زخم این است که زخم کاملا بسته شده و ترشح و خونریزی نداشته باشند زخم فرد باید رد این مدت پانسمان شده و با لباس فرد تماس نداشته باشد ؛ یک رژیم غذایی متعادل همراه با مکمل های آهن به ترمیم بافت ناحیه جراحی کمک می کند , برای کاهش تورم از 3 تا 6 ماه از جوراب های فشرده سازی استفاده شود ؛ توصیه می شود برای غذا و دستشویی از رخت خواب بلند شوید اما بهتر است همه این ها به کمک شخص دیگر انجام شود سطح فعالیت شما به مرور زمان افزایش می یابد با نوشیدن مایعات کافی به بهبودی وضع خود کمک کنید .
عوارض تعویض مفصل در لگن
مانند هر عمل جراحی دیگر این عمل نیز عوارضی دارد پس از تعویص مفصل لگن در صورت مشاهده هر یک از این علایم با پزشک تماس بگیرید , پس از عمل ممکن است قسمت هایی از پا قرمز , سفت و یا دردناک باشد که به دلیل کبودی پس از جراحی است اما ممکن است شما دچار ترومبوز ورید عمقی یا لخته خون در پا شده باشید همچنین ممکن است درد قفسه سینه یا نفس نفس زدن داشته باشید و این امر به این دلیل است که ریه تان لخته خون داشته باشد که باید بدون فوت وقت به پزشک مراجعه نمایید تکان دادن پاها پس از عمل بهترین راه بای جلوگیری از این لخته است از دیگر عوارض می توان به شل شدن پروتز ها , دررفتگی مفصل لگن , تغییر طول پا و عفونت اشاره نمود با انتخاب پزشک متخصص و مجرب این عوارض را به حداقل برسانید .
هزینه عمل تعویض لگن
در تعیین هزینه عمل جراحی تعویض مفصل در لگن عوامل مختلفی از جمله , نوع پروتز , تعداد آزمایش ها , داروهای, حق الزحمه پزشک و کادر درمان و.. تأثیر گذار است .