آرتریت نوجوانی چیست ؟
عارضه آرتریت سن خاصی ندارد گاهی اوقات کودکان نیز ممکن است دچار درد در مفاصل شوند درد مفاصل کودکان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد اما در صورتی که مفاصل کودک به مدت بیشتر از یکماه متورم شود ممکن است که این عارضه آرتریت نوجوانی یا روماتیسم مفصلی نوجوانی باشد در این بیماری خودایمنی بدن به بافت های سالم خود حمله می کند ؛ این بیماری در نوجوانان معمولا قبل از 16 سالگی شروع شده با این صورت ممکن است علایم آن در کودکان و یا حتی نوزدان نیز ظاهر شود به طور معمول از هر هزار کودک یک نفر به این بیماری مبتلاست ؛ این بیماری در چند نوع مختلف بوده و تقریبا همه آنها با آرتریت روماتوئید بزرگسالان متفاوت است .
جراحی تخصصی مفصل شارکو
تیم جراحی بهار طب کاران فوق تخصص جراحی استخوان و مفاصل در خصوص بیماری مفصل شارکو و پای چنبری مشاوره رایگان میدهد . جهت درخواست مشاوره پیام خود را از طریق فرم تماس یا واتساپ ارسال کنید و یا همراه ما باشید با :
- علایم آرتریت نوجوانی
- مهم ترین علت روماتیسم مفصلی نوجوانی
- انواع آرتریت نوجوانی
- تشخیص روماتیسم مفصلی نوجوانی
- درمان بیماری روماتیسم مفصلی نوجوانی
علایم آتریت نوجوانی
- درد مفاصل در صبح که تا ظهر بهبود می یابد .
- تورم مفصلی
- ملتهب و گرم شدن مفصل در اثر لمس
- تب بالا و بثورات صورتی روشن شکل
- مشکلات رشد ( مثلا یک بازو بلند تر از دیگری شود . )
هزینه جراحی پای چنبری ( کلاب فوت )
مهم ترین علت روماتیسم مفصلی نوجوانی
- عوامل ژنتیکی و ارثی
- عوامل محیطی مانند باکتری و ویروس
انواع آرتریت نوجوانی
اولیگوآرتیکومار :
از انواع آرتریت نوجوانی اولیگوآرتیکومار بوده که د رآن تعداد کمی از مفاصل درگیر می شوند دختران تا 8 سال بیشتر به این بیماری مبتلا هستند این آرتریت خفیف بوده و با گذشت زمان ممکن است علایم آن از بین رود مفاصل مبتلا شامل , زانو , مچ پا یا مچ دست , انگشتان دست و پا و… است . به علاوه این بیمری ممکن است موجب التهاب چشمی شود که کودک برای جلوگیری از کوری باید به طور مرتب به چشم پزشک مراجعه کند .
پلی آرتیکولار :
پس از اولیگو آرتیکومار , پلی آرتیکومار نوع دیگری از آرتریت نوجوانی شایع بوده که در آن پنج مفصل یا تعداد بیشتری از مفاصل درگیر می شود ؛ معمولا مفاصل مبتلا در هر دو سمت بدن صورت گرفته و نیز می تواند مفاصل بزرگ را درگیر کرده و احتمال مبتلا شدن به این عارضه در دختران 2 برابر بیشتر از پسران است , تب خفیف , کاهش وزن , کم خونی و در موارد شدید احتمال مواجه مشکلات رشد وجود دارد .
سیستمیک :
این نوع ورم مفاصل نوجوانی کمترین شیوع را دارد ؛ سیستمیک معمولا با تب شروع شده و از بین می رود و برای چندیدن هفته یا چندیدن ماه ادامه می یابد به علاوه راش پوستی با رنگ روشن ممکن است روی ران و سینه ظاهر شود علایم کودکان مبتلا به این عارضه ؛ خستگی , کم خونی , کاهش وزن , تعداد بالای گلبول های سفید خون و بزرگ شدن طحال و غده لنفاوی است .
تشخیص روماتیسم مفصلی نوجوانی
برای تشخیص و جلوگیری از آسیب مفصلی ارتوپد آزمایشاتی را تجویز می کند از جمله ؛
- بررسی شرح حال بالینی کودک مانند اینکه کودک چه مدت است مشکلات تورم مفصل و درد را داراست
- معاینه بدنی وی و بررسی تورم , گرمی و کاهش محدوده حرکتی
- آزمایشات خون , مفصل و مایعات بافتی و اشعه ایکس
درمان بیماری روماتیسم مفصلی نوجوانی
یک مطالعه بر جمعیت سال 2020 مردم نروژ مبتلا به آرتریت نوجوانان را به مدت 18 سال بررسی نمود که حدود 46 درصد این افراد دارای آرتریت فعال بوده و از دارو استفاده می کردند نزدیک به 33 درصد نیز بدون داروها بهبود یافته بودند .
درمان :
در درجه اول ممکن است برای تسکین درد داروهای غیر استروئیدی مانند پروفن یا ناپروکسن توصیه شوند اما در صورت عدم تسکین درد برا متوقف کردن این بیماری پزشک داروهای ضد روماتیسمی تعدیل کننده بیماری از جمله متوترکساتو یا آزولفیدین را تجویز کند همچنین ممکن است داروهای قوی تر مانند کورتیکو استروئیدها توسط پزشک تجویز شود اگر کودک دچار عوارض شدید باشد پزشک جراحی را برای بهبود پیشنهاد می کند دیگر روش های درمانی می توان به از اسپلینت یا بریس پلاستیکی برای جلوگیری از سفتی و خشکی مفصل ؛ پیاه روی ؛ ورزش کردن با پاها ؛ انجام تمرین اسکات را نام برد .
درمان خانگی بیماری روماتیسم مفصلی نوجوانی :
کاهش وزن , گرم و سرد کردن محل درد , طب سوزنی , یوگا و تای چی , TENS ( توسط این دستگاه پالس های الکتریکی خفیفی تولید می شود ) و نیز ورزش کردن که به آن اشاره شد از جمله درمان های های خانگی محسوب می شوند .