بیماری راشیتیسم چیست ؟
نرمی استخوان یا راشیتیسم عارضه ای بوده که در اثر کمبود کلسیم , ویتامین D وفسفات در کودکان ایجاد می شود این بیماری منجر به نرمی و ضعیف شدن استخوان ها شده و اغلبا در کودکان 6 تا 24 ماه مشاهده می شود کودکان بیشتر در معرض خطر این بیماری بوده زیرا هنوز در حال رشد بوده و نیز در کودکانی که در منطقه ای با نور خورشید کم زندگی می کنند و رژیم گیاهی دارندو نیز محصولات لبنی استفاده نمی کنند این مشکل رایج است زیر مجموعه هایی مانند هیپوفسفاتمیک هم دارد که به آن نرمی استخوان مقاوم در برابر ویتامین D هم می گویند استئودیستروفی کلیوی و مشکل رایج نرمی استخوان غذایی هم از دیگر مجموعه های نرمی استخوان یا بیماری راشیتیسم می باشند . تیم جراحی بهار طب کاران با خدمات جراحی افزایش قد و ناهنجاریهای مادرزادی در خدمت شماست . جهت دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید و یا همراه ما باشید با :
- علایم بیماری راشیتیسم
- علت نرمی استخوان
- راشیتیسم تغذیه ای
- راشیتیسم هیپوفسفاتمیک
- راشیتیسم کلیوی
- تشخیص بیماری نرمی استخوان
- درمان قطعی راشیتیسم
هزینه عمل افزایش قد
علایم بیماری راشیتیسم
علایم راشیتیسم در بزرگسالان :
مهم ترین علایم بیماری راشیتیسم در بزرگسالان درد و خشکی استخوان بوده که معمولا با التهاب مفصل اشتباه گرفته می شود اما ممکن است در این افراد علایم دیگری نیز از جمله ؛ درد عضلات و در مفاصل , ضعف و گرفتگی عضلات , دردهای استخوانی که با فعالیت و افزایش وزن بیشتر می شود ؛ زمین خوردن و تشنج هیپوکلسمی یا تتانی وجود داشته باشد .
علایم راشیتیسم در کودکان :
بیماری نرمی استخوان در کودکان نیز با علایم و نشانه هایی مانند ؛ کم وزنی در بدو تولد , بد شکلی جمجمه و ترمی استخوان سر , تأخیر در رشد دندان ها , پهن شدن مچ دست و پا نسبت به حالت طبیعی , برجستگی قفسه سینه , قد کوتاه تر از حد معمول و نیز تأخیر رد راه رفتن نوزاد همراه است .
جراحی پاهای پرانتزی چیست ؟
علت نرمی استخوان
کودکان 6 تا 24 ماهه بیشتر در معرض نرمی استخوان هستند زیرا در این دوران بیشتررشد استخوان ها صورت میگیرد از جمله علت این بیماری کمبود ویتامین D , کلسیم یا فسفات است سه عامل اصلی این بیماری شامل تغذیه نامناسب , مشکلات کلیوی و هیپوفسفاتمی است .
کمبود ویتامین D:
ویتامین دی برای جذب کلسیم در روده ضروری بوده و در صورت کمبود آن کلسیم جذب نمی شوددر این صورت استخوان ها و دندان ها دچار نقص شده و در صورت وخیم بودن ماهیجه ها نیز ضعیف می شوند غذاهای سرشار از ویتامین دی شامل , شیر , مارگارین , روغن کبد ماهی , تخم مرغ , کره ماهی هایی مانند ماهی تون , شاه ماهی و ماهی آزاد است .
اختلال در جذب ویتامین D :
برخی از کودکان با اختلال مادرزادی از قبیل بیماری سلیاک , بیماری التهابی روده ای , فیبروز کیستیک و مشکلات کلیوی متولد می شوند .
عواملی که ابتلا به خطر نرمی استخوان را افزایش می دهد ؟
عواملی که اختلال ابتدا به نرمی استخوان را افزایش می دهد شامل پوست تیره ؛ کمبود ویتامین D مادر در دوران بارداری , نوزادانی که قبل از موعد مقرر متولد می شوند ؛ استفاده زا داروهای ضد تشنج و ضد ویروسی( برای درمان عفونت HIV ) و زندگی در عرض های جغرافیایی شمالی و کودکان این منطقه که نور خورشید کمتر به آنها تابیده می شود .
راشیتیسم تغذیه ای
راشیتیسم تغذیه ای که با عنوان استئومالاسی نیز شناخته می شود به دلیل کمبود ویتامین دی است این نوع ویتامینی محلول در چربی بوده که برای تشکیل فعالیت , استخوان , دندان جذب مناسب کلسیم و فسفر از روده ضروری است .
پای کلاب فوت چیست ؟
راشیتیسم هیپوفسفاتمیک
این نوع به دلیل مقدار پایین فسفات در خون به شکل مزمن ایجاد می شود این پدیده به علت نقص ژنتیکی وابسته به ایکس قالب در توانایی کلیه ها برای کنترل مقدار فسفات دفع شده در ادار ایجاد می شود فرد مبتلا می توان فسفات و کلسیم را از روده جذب نماید اما فسفات با ورد به کلیه ها از طریق ادرار دفع می شود دلیل این اختلال کمبود ویتامین دی نیست .
راشیتیسم کلیوی
راشیتیسم کلیوی شبیه به راشیتیسم هیپوفسفاتمیک در اثر تعدادی از اختلالات کلیوی به جود می آید افرادی که ناراحتی های کلیوی دارند معمولا توانایی های کمتری در تنظیم میزان الکترولیت های از دست رفته در ادرار دارند این الکترولیت ها شامل کلسیم و فسفات می باشند به همین علت افراد مبتلا علایمی شدید به راشیتیسم شدید تغذیه ای نشان می دهندبرای این بیماران درمان اختلالات زمینه ای کلیه و مکمل غذایی توصیه می شود .
تشخیص بیماری نرمی استخوان
در صورتی که پزشک به بیماری راشیتیسم مشکوک باشد از بیمار می خواهد که آزمایش هایی را انجام دهد از جمله ؛ آزمایش خون , عکس برداری از استخوان ها با اشعه ایکس , بافت برداری از استخوان ها و آزمایش گازهای محلول در خون که می توان کاهش پی اچ خون را نشان دهد .
درمان قطعی راشیتیسم
کمبود ویتامین دی و کلسیم مهمترین علت بیماری راشیتیسم است از این رو با افزایش مصرف کلسیم و ویتامین D می توان این بیماری را درمان کرد همچنین در معرض تابش نور خورشید قرار گرفتن ؛ افزایش استفاده ویتامین دی از طریق مواد مغذی و مکمل ها ؛ تزریق کلسیم ؛ استفاده از بریس های ستون فقرات , پا و ساق پا که توسط پزشک تجویز می شود ؛ گنجاندن ورزش آرام و منظم در برنامه روزانه در بهبود این بیماری نقش مهمی دارند ..
درمان قطعی راشیتیسم در بزرگسالی :
در صورتی که درمان پای پرانتزی در کودکان به موقع صورت نگیرد با افزایش سن این مشکل افزایش یافته برای درمان قطعی نرمی استخوان و مشکل پای پرانتزی در نوجوانان و بزرگسالان از عمل جراحی استفاده می شود جراحی از ناهنجری های استخوانی که از نرمی استخوان ایجاد می شوند کمک کرده و مانع از بد فرمی های بیشتر در آینده می شوند در عمل جراحی استخوان ها به درستی روی زانو قرار میگیرند و فشار روی غضروف ها کاهش پیدا کرده و پای پرانتزی اصلاح می شود ممکن است نوع جراحی شما به سابقه پزشکی شما و یا مواردی خاص بستگی داشته باشد این جراحی درد و فشار روی زانو را کاهش داده و برای به دست آوردن بهبودی کامل ممکن است تا یکسال طول بکشد .