مقالات پزشکی

سندروم کوشینگ چیست ؟

سندروم کوشینگ
سندروم کوشینگ

سندروم کوشینگ

از بیماری کوشینگ عارضه ای است که هنگام قرار گرفتن بدن در معرض هورمون کورتیزول بیش از اندازه صورت میگیرد کورتیزول بر همه بافت ها و اندام های بدن اثر گذاشته و کنار هم قرار گرفتن این اثرات در بدن سندروم کوشینگ را به وجود می آورد این سندروم در سال 1912 برای نخستین بار توسط دکتر هاروی شناخته شد و به علایم ناشی از مقدار اضافی گلوکوکورتیکوئیدهای پلاسما اشاره دارد ؛ در رابطه با اینکه این سندروم به چه علت پدید می آید نیز باید گفت که ایجاد ان به دلیل استفاده بیش از حد از داروهای گلوکوکورتیکوئیدی و یا تولید بیش از اندازه کورتیزول درون بدن از طریق سلول های توموری صورت میگیرد . بهار طب کاران تیم جراحی ناهنجاریهای مادرزادی با بهترین مشاوره رایگان در خدمت شماست . جهت دریافت مشاوره با ما در تماس باشید و یا همراه ما باشید با  :

  • علت ایجاد سندروم و بیماری کوشینگ
  • علایم سندروم و بیماری کوشینگ
  • تشخیص و نحوه درمان سندروم و بیماری کوشینگ
  • تفاوت سندروم کوشینگ با بیماری کوشینگ
  • بیماری کوشینگ تا چه حد خطرناک است ؟

هزینه جراحی افزایش قد

علت ایجاد سندروم و بیماری کوشینگ

در ابتدا اشاره کردیم که سندروم کوشینگ به دلیل تولید بیش از اندازه هورمون کورتیزول در بدن ایجاد می شود از جمله عوامل مختلف در تولید هورمون کورتیزول با سطح بالا می توان به استرس زیاد که ممکن است بر اثر یک بیماری حاد , جراحی و….. به وجود آید ؛ سوء تغذیه ؛ اعتیاد به مصرف الکل ؛ استفاده از داروهای کورتون از قبیل پردنیزون برای طولانی مدت ؛ استفاده از استروئیدهای تزریقی با دوز بالا برای کاهش درد های شدید یا کمر درد باشد ؛ اما علت درون زاد این سندروم ممکن است ایجاد تومورهای غده هیپوفیز که می تواند منجر به افزایش تولید ACTH , بیماری های اولیه غده فوق کلیه مانند تومورهای سرطانی بخش قشری غده فوق کلیه که نادر بوده اما با این حال منجر به این سندروم می شوند در برخی موارد نادر نیز افراد استعدادی ژنتیک در زمینه تومور در غدد درون ریز از والدین به ارث می برند بنابراین ژنتیک از علل دیگرابتدا به این بیماری است .از دیگر موارد افزایش ریسک بروز این عارضه فشار خون بالای درمان نشده , دیابت نوع 2 که درمان نشده باشد و نیز افزایش وزن بیش از 30 درصد نسبت شاخص توده بدنی جنسیت و سن فرد است .

علایم سندروم  و بیماری کوشینگ

شایع ترین علایم سندروم کوشینگ شامل مواردی از جمله ؛ افزایش وزن و چاقی , تجمع چربی در قسمت میانی بدن , چهره , میان شانه ها و پشت , کند شدن بهبود آسیب های پوستی , خطوط پارگی زیر پوستی صورتی یا بنفش پوست شکم , ضعف و خستگی , آکنه , سردرد , اضطراب , افسردگی , رشد موهای زائد در صورت زنان , رشد سریع و چاق بودن کودکان به این بیماری , افزایش ادرار و افزایش تشنگی , پوکی استخوان است .

مشاوره جراحی مفصل شارکو

در صورتی که این سندروم درمان نگردد چه می شود ؟

اگر این سندروم درمان نشود موجب سلامتی بدن را به خطر انداخته و موجب ایجاد سنگ کلیه , بزرگ شدن تومور هیپوفیز , فشار خون بالا , دیابت نوع 2 , عفونت , ضعف و نیز شکستگی استخوان می شود .

تشخیص و نحوه درمان سندروم و بیماری کوشینگ

برای تشخیص عارضه کوشینگ پزشک برخی آزمایش ها و غربالگری ها را توصیه می کند مانند تست 24 کورتیزول 24 ساعته ادرار ( 24 ساعت ادرار را جمع می کنند ) , تست سرکوب دگزامتازون ( ساعت 11 قرص استروئید با دوز کم مصرف می شود و صبح آزمایش خون گرفته می شود ) و نیز کورتیزول موجود در بزاق در اواخر شب انجام می دهند .

نحوه درمان :

انتخاب روش درمانی مناسب توسط پزشک صورت میگیرد ممکن است پزشک شما درمان دارویی را مؤثر بداند و در این صورت برخی اقدامات دارویی منجر به کاهش تولید هورمون کورتیزول در غدد ادرنال و یا هورمون ACTH را در غده هیپوفیز کاهش می دهد تومورهای این بیماری هیپوفیز با تشخیص این سندروم ممکن است بدخیم بوده و نیاز مند جراحی است و پزشک پس از جراحی پرتو درمانی یا شیمی درمانی را تجویز می کند جراح معمولا از راه بینی یا لب بالا از درون سینوس اسفنوئید دسترسی پیدا می کند و برای انجام ان لازم نیست جمجمه سوراخ شود , نرخ موفقیت در این جراحی 70 تا 90 درصد و بیش از 15 درصد بیماران با عود تومور مواجه می شوند دلیل ان نیز احتمال برنداشتن کامل تومور در جراحی اولیه می باشد .در صورت موفقیت امیز نبودن جراحی پرتو درمانی را می توان انتخاب کرد تأثیر این رویکرد پس از 10 سال مشخص می شود اما در این عملکرد هورمون های دیگر نیز آسیب میبینند به همین دلیل بیش از 50 درصد بیماران باید درمان جایگزینی هورمون را به مدت 10 سال پس از درمان نیز انجام دهند .

تفاوت سندروم کوشینگ با بیماری کوشینگ

هر عارضه ای که منجر به افزایش تولید هورمون کورتیزول از طریق غدد فوق کلیه گردد سندروم کوشینگ نام دارد اما در صورتی که به علت بروز غده هیپوفیز هورمون ACTH زیاد از حد ترشح شوند نوعی خاصی از این سندروم به وجود امده که بیماری کوشینگ نام دارد .

بیماری کوشینگ تا چه حد خطرناک است ؟

خوشبختانه امروزه بیماری کوشینگ قابل درمان است اما در صورتی که این بیماری درمان نشود و درمان آن به سرعت صورت نگیرد این بیماری می تواند خطرناک و کشنده باشد .

جراحی و  افزایش طول متاتارس

یک نظر در “سندروم کوشینگ چیست ؟

  1. فرخ گفت:

    بطور کلی در این روش درمانی پزشکی شیمیایی، همیشه سعی بر این است که علایم بیماری رو کاهش بدهند، و اگر کاهش نمی یابد چاقو رو به دست میگیرند و اون عضو رو میبرّ ند!!!
    راه اصولی درمان، عبارت است از درمان بیماری ریشه ای، که اون باعث بروز بعضی بیماریهای دیگر شده…… ولی چون این روش به کارخانه های داروسازی کشورهای سرمایه داری بزرگ صرف نمیکنه، این روش درمانی اصولی و واقعی رو بعنوان دروس پزشکی شیمیایی در جهان ارائه نکردند!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *